Ga naar de inhoud

Vrijwilligerswerk in Nepal – student Floor deelt haar eerste indrukken

  • 3 min read

Namaste!

Mero naam Floor ho. Mero deshko naam The Netherlands ho. 

Misschien had je al een vermoeden na het lezen van de woorden, maar ik ben Floor en kom uit Nederland. Afgelopen half jaar heb ik de kans gekregen om af te studeren bij Physical Therapy Abroad. Na het afronden van mijn onderzoek bij PTA en het afronden van mijn opleiding Toegepaste Psychologie, heb ik ervoor gekozen om een maand lang vrijwilligerswerk te doen in Nepal.

De wijk Pepsi -Cola

Momenteel verblijf ik in Kathmandu, in de wijk PepsiCola. Ik verblijf hier in een gastgezin. Verder doe ik vrijwilligerswerk via een partnerorganisatie van Physical Therapy Abroad, dit doe ik in het women center. En last but not least ben ik hier een toerist die versteld staat van de prachtige omgeving en de interessante cultuur die hier heerst.

De eerste paar dagen moest ik erg wennen aan de omgeving. Het verkeer ervaar ik als chaotisch. Er zijn geen stoplichten en mensen halen elkaar op de meest onmogelijke plekken in. Ik realiseer mij wel dat het maar net is wat je gewend bent. De mensen hier vinden het gewoon, ze gaan mee in de flow. Het mooie is, dat de doorstroming naar mijn idee soepel verloopt.

Ik vind het heel gaaf om in contact te mogen komen met de lokale mensen. Zij hebben mij het een en ander verteld over de cultuur (voornamelijk hindoeïsme en boeddhisme) en de eetgewoonten. Ik heb ook gegeten met mijn handen, dat is hier een van de gewoonten. 

Floor voor de stupa: Boudhanath

Met een tour guide heb ik een aantal highlights bezocht tijdens mijn introductieweek zoals de Swayambhunath en Boudhanath, twee indrukwekkende stupa’s. Prachtig! Zou zeker aanraden om ze ooit eens te gaan bekijken.

De mensen van de homestay en van de women center zijn erg aardig. Ze willen je graag helpen. Over het algemeen vind ik de mensen hier behulpzaam. 

Al met al een prachtig land wat van alles te bieden heeft 🙂

— Floor Venhuis, Toegepaste Psychologe (afstudeer onderzoek bij Physical Therapy Abroad)

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we elke week weer veel enthousiaste aanvragen en aanmeldingen mogen ontvangen.
Helaas gaan wij (voorlopig) stoppen met onze werkzaamheden.

Net als veel andere organisaties hebben wij ook last gehad van de impact van corona. Eerst stopten al onze werkzaamheden, daarna konden we slechts mondjesmaat fysiotherapeuten naar het buitenland helpen. We hadden zo al snel te maken met een wachtlijst. Vanwege allerlei leuke redenen heeft het team van PTA op dit moment gewoonweg geen tijd meer om nieuwe deelnemers op weg te helpen. In 2023 en 2024 stoppen wij daarom met onze werkzaamheden. Huidige deelnemers worden uiteraard nog wel geholpen. Vanaf 2025 maken wij opnieuw de balans op. Wie weet komen we gewoon weer terug. En zo niet, dan bedanken wij jou voor jouw steun, interesse en deelname de afgelopen jaren.

Maar niet getreurd! Jouw avontuur gaat natuurlijk gewoon door. Alleen niet bij ons.
We geven je graag nog een aantal tips:

1: Zoek een vrijwilligerswerk/stage organisatie die bij je past
2. Vragen kan altijd -> zoek zelf een fysiotherapie plek in het buitenland
3: Bepaal vooraf wat jij wil leren van jouw stage of vrijwilligerswerk - zo is jouw tijd daar nog waardevoller
4: Waarom wil je naar het buitenland? Neem vooraf de tijd om hier goed bij stil te staan.
5: Klaar voor vertrek? Sta open voor andere culturen en denkwijzen en probeer deze niet te veranderen
6: Heb geen torenhoge verwachtingen - geniet van wat er op je af komt
7: Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

~ HEEL VEEL PLEZIER! CHAO! ~

Team Physical Therapy Abroad