Ga naar de inhoud

Van droom naar sociale onderneming

  • 5 min read

Jarenlang al droom ik ervan. Geïnspireerd door wat ik zelf heb gezien en meegemaakt ga ik een eigen sociale onderneming opzetten. Een organisatie vóór en door fysiotherapeuten. Fysiotherapie in het buitenland én dan internationaal; Physical Therapy Abroad. Je vraagt je af hoe ik erop kom om zoiets te beginnen?

Woensdagmiddag, 29 april 2009. Een ogenschijnlijk doodnormale middag, maar voor mij was dit een bepalend moment in mijn leven. Nu, bijna 10 jaar later, heeft die dag mijn leven namelijk volledig op zijn kop gezet.

Laatste stageperiode in Zuid-Afrika

Vandaag reis ik met één van mijn stagebegeleidsters de binnenlanden van Zuid-Afrika in. Tijdens deze ‘outreach-sessies’ worden kleine klinieken bezocht door een dokter van het ziekenhuis. Diverse therapeuten van de paramedische afdeling gaan ook mee. De meeste patiënten hebben namelijk geen geld om naar het ziekenhuis te komen. Ze zijn daardoor afhankelijk van de dichterbij gelegen klinieken. Doordat deze een aantal keer per jaar bezocht worden tijdens de outreach, is er op deze manier voor hen medische en paramedische hulp beschikbaar.

Ik ben bijna klaar met mijn opleiding fysiotherapie. Samen met twee klasgenoten zijn we begonnen aan onze laatste stageperiode. We werken in het lokale ziekenhuis in Tzaneen, in het noorden van het land. Op woensdagen mag één van ons mee met het gezelschap. Na een maand wachten is het eindelijk mijn beurt, ik mag deze woensdag mee op outreach.

Op huisbezoek in de binnenlanden

Zodra we aankomen in de tweede kliniek van de dag worden we door een vrouw aangesproken. Of de fysiotherapeuten een aantal dorpen verderop een familielid kunnen bezoeken. Na wat overleg in één van de Afrikaanse talen die ik niet versta, besluit onze buschauffeur die kant op te gaan. Zo ben ik ineens onderweg op officieel huisbezoek. En dat in de binnenlanden van Zuid-Afrika!

In de woning – hutje is misschien een nauwkeurigere omschrijving- aangekomen ligt er een matras op de grond. Verder staan er alleen twee witte, kapotte plastic stoelen in de ronde ruimte. Er hangt een penetrante geur, waardoor ik besluit voorlopig maar even door mijn mond te ademen. Op het matras ligt een man. Hij is ergens in de vijftig en heeft duidelijk recent een CVA gehad.

Samen met mijn begeleidster helpen we hem overeind. Hij blijkt te kunnen zitten, staan en kleine pasjes te kunnen lopen. We geven hem en zijn familie adviezen, tips en oefeningen. Dan moeten we helaas weer verder. Het is voor deze man de enige keer dat hij (para)medische hulp krijgt!

Niet alleen de geur in het hutje laat op mij een blijvende indruk achter. De dankbaarheid van de man en mijn gevoel dat ik hem écht een beetje op weg heb geholpen zal ik nooit meer vergeten.

Een bron van inspiratie

Ondanks dat de gemiddelde Nederlander net zo vaak moppert op onze gezondheidszorg als op het weer, hebben we het goed voor elkaar in ons land. (Oké ik geef toe, als de rekening voor het eigen risico binnenkomt, mopper ik hard mee). Helaas beseffen we ons dat niet altijd even goed. Met een CVA beland je hier in het ziekenhuis, meestal gevolgd door een opname in een revalidatiekliniek, verpleeghuis of fysiotherapie in de eerste lijn. Je kunt je indenken dat ik bij terugkomst behoorlijk wat moeite heb gehad om te aarden.  Door het huisbezoek tijdens mijn stage veranderde mijn kijk op de wereld. Tot op de dag van vandaag is deze man mijn inspiratie. Hij is de reden dat ik fysiotherapie ben gaan doen; om mensen te helpen. Hij is echter ook de reden dat ik er vorig jaar mee ben gestopt.

Geen verschillen meer

In de jaren na mijn afstuderen heb ik veel ervaring opgedaan met vrijwilligerswerk en reizen naar het buitenland. Zo is langzaamaan mijn droom ontstaan om mensen wereldwijd te helpen met een eigen organisatie. Pas in 2016, na een mislukte reanimatiepoging bij een onbekende man op straat, komt het besef. Wat heb ik te verliezen? Ik ga gewoon die sprong in het diepe wagen! Sinds afgelopen oktober is het dan echt zover. Mijn officiële inschrijving bij de Kamer van Koophandel is een feit. De ruim anderhalf jaar durende voorbereidingen waren niet altijd even makkelijk, maar de aanhouder wint. Bovendien is het doel het meer dan waard.

Met Physical Therapy Abroad ga ik een verschil maken, door te zorgen dat er géén verschillen meer zijn. Fysiotherapeuten de wijde wereld insturen en zorgen voor een laagdrempelige toegang tot fysiotherapie voor de lokale bevolking. Zolang je openstaat voor nieuwe ervaringen gaat er – net als bij mij op die woensdag bijna tien jaar geleden – letterlijk een nieuwe wereld voor je open.

Wanneer is jouw levensveranderende woensdagmiddag?

Mirthe Timmerman
– Oprichtster Physical Therapy Abroad

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we elke week weer veel enthousiaste aanvragen en aanmeldingen mogen ontvangen.
Helaas gaan wij (voorlopig) stoppen met onze werkzaamheden.

Net als veel andere organisaties hebben wij ook last gehad van de impact van corona. Eerst stopten al onze werkzaamheden, daarna konden we slechts mondjesmaat fysiotherapeuten naar het buitenland helpen. We hadden zo al snel te maken met een wachtlijst. Vanwege allerlei leuke redenen heeft het team van PTA op dit moment gewoonweg geen tijd meer om nieuwe deelnemers op weg te helpen. In 2023 en 2024 stoppen wij daarom met onze werkzaamheden. Huidige deelnemers worden uiteraard nog wel geholpen. Vanaf 2025 maken wij opnieuw de balans op. Wie weet komen we gewoon weer terug. En zo niet, dan bedanken wij jou voor jouw steun, interesse en deelname de afgelopen jaren.

Maar niet getreurd! Jouw avontuur gaat natuurlijk gewoon door. Alleen niet bij ons.
We geven je graag nog een aantal tips:

1: Zoek een vrijwilligerswerk/stage organisatie die bij je past
2. Vragen kan altijd -> zoek zelf een fysiotherapie plek in het buitenland
3: Bepaal vooraf wat jij wil leren van jouw stage of vrijwilligerswerk - zo is jouw tijd daar nog waardevoller
4: Waarom wil je naar het buitenland? Neem vooraf de tijd om hier goed bij stil te staan.
5: Klaar voor vertrek? Sta open voor andere culturen en denkwijzen en probeer deze niet te veranderen
6: Heb geen torenhoge verwachtingen - geniet van wat er op je af komt
7: Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

~ HEEL VEEL PLEZIER! CHAO! ~

Team Physical Therapy Abroad