Ga naar de inhoud

Na je reis weer terug naar huis. En dan?

  • 4 min read

Het begint met een geweldig idee. Ik ga naar het buitenland!

Je besluit een aantal weken vrijwilligerswerk te doen als fysiotherapeut in een dorpje in Afrika. Je gaat meerdere maanden stagelopen op de revalidatie afdeling in een Nepalees ziekenhuis.
Natuurlijk ga je na die tijd nog een poos rondreizen door het land! Lekker het land verkennen en afspreken met je nieuwe lokale vrienden.

Een trotse terugblik als het einde van je reis nadert.

Het is een geweldige ervaring geweest! Natuurlijk waren er ook momenten dat je het even moeilijk had. Het moment waarop je dacht dat je meer had kunnen betekenen voor die ene patiënt. Het moment waarop je vrienden thuis met z’n allen Koningsdag gingen vieren. Of in het geval van Mirthe, het moment dat haar kleine neefje in de zomer van 2011 geboren werd en zij in Panama zat.

Zonder deze momenten was de reis niet compleet geweest. Je hebt jezelf beter leren kennen en bent een completere fysiotherapeut geworden. Daarbij heb je nieuwe vrienden aan de andere kant van de wereld gemaakt. Je spreekt een aardig woordje over de grens. En beseft je, deze ervaring gaat niemand me ooit nog afpakken. Trots denk je zo nog een tijdje terug, maar dan begint langzaam toch het gevoel te komen dat je ook wel zin hebt om naar huis te gaan.

Daar ga je dan, op naar huis.

Het moment is eindelijk daar. Je bent er helemaal klaar voor, je gaat je familie en vrienden na lange tijd weer zien. Je stapt het vliegtuig in en wacht tijdens de reis ongeduldig af tot je aankomt. Een “Welkom Thuis” committee staat je als verrassing op te wachten op Schiphol. Zelfs je opa en oma zijn mee!

Een paar dagen later leef je in een roes. Wat is het fijn om weer in je eigen vertrouwde omgeving terecht te komen. Lekker met de fiets naar de winkel om de hoek. Een boterham met kaas is overal verkrijgbaar. En: Na jouw toiletbezoek kan je het wc-papier gewoon doorspoelen. Wat een luxe!

De eerste periode na je terugkomst in Nederland staan volgepland met familiebezoeken en afspraken met vrienden. Je hebt ze tenslotte al die tijd niet gezien. Ontzettend leuk om iedereen weer te zien en bij te kletsen.  Totdat…

Je moet weer aan het werk.

Je beseft dat je weer écht thuis bent als je weer aan het werk moet. Of misschien al wel eerder. Terwijl het gevoel in jou nog volop aanwezig is dat de hele wereld is veranderd, vergeet jouw omgeving al snel dat je weg bent geweest. Voor hen gaat het leven gewoon door zoals daarvoor. Moet jij ook weer je oude ritme oppakken? Net doen alsof er niets gebeurd is?

Herkenbaar? Niet zo gek, iedereen heeft even moeten wennen bij terugkomst. Sommigen hebben wat meer moeite dan anderen, maar iedereen moet “terugkomen”.

Wat kan je eraan doen?
Vraag een terugkomgesprek aan!

Waarom een terugkomgesprek aanvragen?

✔ Het is standaard opgenomen als extra service en is vrijblijvend aan te vragen.

✔ Je kan gewoon eens lekker kletsen over alles wat je hebt meegemaakt.

✔ Geef feedback over jouw project. Zo kun je vanuit Nederland nog bijdragen aan een duurzame fysiotherapie wereld.

✔ Wij weten hoe eenzaam het soms kan voelen bij terugkomst. Ook voor serieuze vervolggesprekken staan wij open.

✔ Wij geven je tips: Bijvoorbeeld hoe je snel een nieuwe baan kan krijgen via Fydalo.

“Welkom thuis en tot snel!”
— team Physical Therapy Abroad

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we elke week weer veel enthousiaste aanvragen en aanmeldingen mogen ontvangen.
Helaas gaan wij (voorlopig) stoppen met onze werkzaamheden.

Net als veel andere organisaties hebben wij ook last gehad van de impact van corona. Eerst stopten al onze werkzaamheden, daarna konden we slechts mondjesmaat fysiotherapeuten naar het buitenland helpen. We hadden zo al snel te maken met een wachtlijst. Vanwege allerlei leuke redenen heeft het team van PTA op dit moment gewoonweg geen tijd meer om nieuwe deelnemers op weg te helpen. In 2023 en 2024 stoppen wij daarom met onze werkzaamheden. Huidige deelnemers worden uiteraard nog wel geholpen. Vanaf 2025 maken wij opnieuw de balans op. Wie weet komen we gewoon weer terug. En zo niet, dan bedanken wij jou voor jouw steun, interesse en deelname de afgelopen jaren.

Maar niet getreurd! Jouw avontuur gaat natuurlijk gewoon door. Alleen niet bij ons.
We geven je graag nog een aantal tips:

1: Zoek een vrijwilligerswerk/stage organisatie die bij je past
2. Vragen kan altijd -> zoek zelf een fysiotherapie plek in het buitenland
3: Bepaal vooraf wat jij wil leren van jouw stage of vrijwilligerswerk - zo is jouw tijd daar nog waardevoller
4: Waarom wil je naar het buitenland? Neem vooraf de tijd om hier goed bij stil te staan.
5: Klaar voor vertrek? Sta open voor andere culturen en denkwijzen en probeer deze niet te veranderen
6: Heb geen torenhoge verwachtingen - geniet van wat er op je af komt
7: Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

~ HEEL VEEL PLEZIER! CHAO! ~

Team Physical Therapy Abroad