Ga naar de inhoud

Tapelessen in Nepal tijdens de Therapy Trek

  • 4 min read

Fysiotherapie in Nepal

Tijdens de tweede editie van de Therapy Trek was het hoofddoel om de bevolking nogmaals kennis te laten maken met fysiotherapie. Waar zij nu voor elke klacht aan het bewegingsapparaat een pilletje voorgeschreven krijgen, willen wij dit zoveel mogelijk verminderen.

Nu begrijpen we dat wij ineens met adviezen, tips en oefeningen komen, dus dat vraagt nogal een gedragsverandering. En zeker in een ander land, is dat niet iets wat je zomaar even kan opleggen. Het idee moet gedragen worden door bevolking zelf.

Dat dit idee gedragen wordt door de bevolking zelf bleek al tijdens de eerste editie. Natuurlijk waren de gesprekken tussen ons en de lokale medici al positief, maar het was afwachten hoe zij zouden reageren.

De bevolking heeft zelf nauwelijks geld voor de pilletjes die ze krijgen voorgeschreven, dus ze zijn afhankelijk van giften van onze trekkingspartner om medicatie te kunnen kopen. Bovendien vertrouwen ze op de arts dat een pilletje zal werken. Toen wij tijdens de eerste editie met tips, adviezen en oefeningen onze hulp aanboden bleek een groot aantal patiënten al enthousiast. Het kost immers niets!

Bij een aantal (acute) klachten wilden we graag een taping aanleggen, maar als wij er maar eenmalig zijn, hoe zit dat met de follow-up? Gaan we de bevolking daar dan weer afhankelijk van maken? Deze vraag stelden wij onszelf na de eerste editie van de Therapy Trek. Tijdens de evaluatiedag besloten we een meerjarenplan te schrijven met een aantal simpele doelen.

  • Fysiotherapie moet een bekende methode worden voor klachten aan het bewegingsapparaat
  • Lokale bevolking moet minder medicatie voorgeschreven krijgen bij klachten aan het bewegingsapparaat

Natuurlijk hebben wij deze doelen SMART geformuleerd in ons plan 😉

Rolletjes tape, Engelstalige boeken en lessen taping

Vorig jaar kwamen we tijdens een fysiotherapie congres toevallig een aantal mensen van Fysiotape tegen. Ze waren erg enthousiast over onze missie en wilden graag een bijdrage leveren.

We hebben lang nagedacht hoe we dit aanbod konden aannemen, want op welke manier pak je zoiets duurzaam aan, zodat er continuïteit blijft ontstaan?

Uiteindelijk besloten we dat het verzorgen van tapelessen aan de lokale medici (vergelijkbaar met huisarts-assistenten) de oplossing zou zijn. Als we hen een les geven, dan zou dit geheid leiden tot een afname van medicatie voorschrijving.

En we bleken gelijk te hebben!

Miriam en Nikki zijn afgelopen oktober voor de tweede trekking samen op pad gegaan. Al tijdens de voorbereidingsdag in Nederland hebben we gezamenlijk met hen een les voorbereid. Een les over de veelvoorkomende klachten aan het bewegingsapparaat die we tijdens de trekking zien, met de mogelijke behandelvormen, waaronder diverse tapings.

Fysiotape leverde ons taperolletjes, boeken en scharen om achter te laten in de lokale health clinic. Dit in combinatie met de door Miriam en Nikki verzorgde les, zorgde voor een hoop enthousiasme bij de lokale medici! Al snel maakten ze veel foto’s van de uitleg van de dames en gingen ze zelf aan de slag.

De lokale medici aan het werk met de tape bij een enkelklacht

We hebben inmiddels van Nikki begrepen dat ze na het vertrek van de dames, ze zelf ook al een aantal tapings hebben aangelegd!

FysioTape erg bedankt voor het ondersteunen van onze missie en de Therapy Trek!

— Team Physical Therapy Abroad

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we elke week weer veel enthousiaste aanvragen en aanmeldingen mogen ontvangen.
Helaas gaan wij (voorlopig) stoppen met onze werkzaamheden.

Net als veel andere organisaties hebben wij ook last gehad van de impact van corona. Eerst stopten al onze werkzaamheden, daarna konden we slechts mondjesmaat fysiotherapeuten naar het buitenland helpen. We hadden zo al snel te maken met een wachtlijst. Vanwege allerlei leuke redenen heeft het team van PTA op dit moment gewoonweg geen tijd meer om nieuwe deelnemers op weg te helpen. In 2023 en 2024 stoppen wij daarom met onze werkzaamheden. Huidige deelnemers worden uiteraard nog wel geholpen. Vanaf 2025 maken wij opnieuw de balans op. Wie weet komen we gewoon weer terug. En zo niet, dan bedanken wij jou voor jouw steun, interesse en deelname de afgelopen jaren.

Maar niet getreurd! Jouw avontuur gaat natuurlijk gewoon door. Alleen niet bij ons.
We geven je graag nog een aantal tips:

1: Zoek een vrijwilligerswerk/stage organisatie die bij je past
2. Vragen kan altijd -> zoek zelf een fysiotherapie plek in het buitenland
3: Bepaal vooraf wat jij wil leren van jouw stage of vrijwilligerswerk - zo is jouw tijd daar nog waardevoller
4: Waarom wil je naar het buitenland? Neem vooraf de tijd om hier goed bij stil te staan.
5: Klaar voor vertrek? Sta open voor andere culturen en denkwijzen en probeer deze niet te veranderen
6: Heb geen torenhoge verwachtingen - geniet van wat er op je af komt
7: Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

~ HEEL VEEL PLEZIER! CHAO! ~

Team Physical Therapy Abroad