4 november 2018

De stappen van aanmelding tot terugkomst

Er zijn een aantal belangrijke stappen waar (bijna) elke deelnemer bij ons mee te maken krijgt. We leggen je uit wat er gebeurd van het moment van je aanmelding tot het moment van terugkomst.

  1. De informatiebijeenkomst
  2. Het intakegesprek
  3. Het Matching op Maat voorstel
  4. Jouw informatiepakket en de Checklist voor fysiotherapeuten
  5. De voorbereidingstraining
  6. Het Pointing Book
  7. Op pad naar het buitenland
  8. Weer terug naar huis

#therapymovespeople


1. Informatiebijeenkomst

Je bent al een tijdje aan het twijfelen of je wel of niet naar het buitenland wilt om fysiotherapie te doen. Je bent je aan het oriënteren en op zoek naar meer informatie over alle mogelijkheden die er zijn.

Interactieve informatiebijeenkomst

Kom dan naar de eerstvolgende gratis informatiebijeenkomst. Je leert ons persoonlijk kennen en krijgt een duidelijke indruk van onze organisatie en wat wij voor jou kunnen betekenen. Je mag natuurlijk familie, vrienden of collega’s meenemen en er is volop gelegenheid om vragen te stellen.

Deze bijeenkomst vindt plaats in Deventer op verschillende data gedurende het jaar op de zaterdagochtend.

Heb je vragen die niet kunnen wachten tot de bijeenkomst? Kijk eens op de pagina van onze meest gestelde vragen of neem contact met ons op.

Individueel traject in het buitenland of niet?

Je bent naar een informatiebijeenkomst geweest of weet het sowieso al zeker. Je gaat met ons op pad! Welke stap er volgt is afhankelijk van jouw keuze. Wat wil je doen in het buitenland?

Wanneer je stage gaat lopen of een periode vrijwilligerswerk wilt doen noemen wij dit een individueel traject. Individueel betekent niet dat je in je eentje bent. Op aanvraag kunnen duo’s of groepen ook stage lopen of vrijwilligerswerk doen. Het verschil van onze individuele trajecten is dat het maatwerk is! Deze kunnen variëren in duur, begeleiding, doelgroep en locatie, afhankelijk van jouw wensen. Het inplannen van een intakegesprek is noodzakelijk, omdat wij aan de hand van jouw wensen het Matching op Maat voorstel maken.

Nepalese dames onderweg naar de fysiotherapeuten

Bij de groepsreizen ga je samen met andere therapeuten een land ontdekken. Je behandelt tijdens je reis de lokale bevolking op plekken waar normaal gesproken geen fysiotherapie is. Wil jij je opgeven voor één van deze reizen? Dat kan! Meld je aan via het formulier onderaan op de pagina van de Therapy Trek of de Therapy Trip. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op om jou voor te bereiden op jouw gekozen reis.

Wil je afstuderen of een minor in het buitenland doen? Kijk dan naar de opdrachten die we momenteel online hebben staan. Neem contact met ons op voor meer informatie of om je direct aan te melden voor een opdracht.

De volgende 3 stappen uit ons stappenplan zijn alleen van toepassing voor de individuele trajecten. Wil jij mee op groepsreis of ga je afstuderen in het buitenland? Lees dan vooral verder vanaf stap 4: het informatiepakket.


2. Intakegesprek

Je bent eruit. Je gaat naar het buitenland voor een individueel fysiotherapie traject. Het eerste wat je dan moet doen is je aanmelden voor een intakegesprek. We plannen samen een afspraak in. Je krijgt een link naar ons online intakeformulier. Aan de hand van jouw antwoorden leren we je beter kennen en kan er “Matching op Maat” plaatsvinden.

Het gesprek houden we op onze locatie in het centrum van Deventer, of online via Skype of Whatsapp video.


3. Matching op Maat

Tijdens het intakegesprek leren wij jou, zoals gezegd, persoonlijk kennen.  Aan de hand van de antwoorden in het intakeformulier starten we het gesprek. Jouw wensen en jouw kwaliteiten als fysiotherapeut worden vergeleken met de projecten uit ons netwerk.

Voor iedere therapeut een passend project

Bijvoorbeeld de mate van begeleiding. Heb jij een sparringspartner nodig, of juist helemaal niet?

Welke voorkeuren heb je qua doelgroep?

En welke talen spreek je? Misschien zie je het wel zitten om naast je werk/studie in het buitenland eerst een talencursus te volgen. Bijvoorbeeld een Spaanse les op een talenschool in de buurt van jouw project.

Dit noemen wij Matching op Maat. De hulpvraag van het project wordt gematcht met jouw profiel.

Dit Matching op Maat voorstel wordt binnen 2-10 dagen naar je opgestuurd. Het bevat een samenvatting van onze intake en beschrijft de geschikte projecten met de geldende tarieven.

Voorstel bespreken en bevestigen

Zodra je voldoende tijd hebt gehad om de projecten te bestuderen nemen we telefonisch contact op. We bespreken het gekozen project en brengen eventueel wijzigingen aan. Net zolang totdat jij helemaal tevreden bent met het voorstel. Ga je akkoord, dan wordt het programmavoorstel daarmee officieel geaccepteerd door jou.


4. Het informatiepakket en de checklist voor fysiotherapeuten

Wat je ook gaat doen, een groepsreis, een paar weken vrijwilligerswerk of een buitenlandse stage, voor iedereen zijn de vervolgstappen van ons proces vanaf dit punt hetzelfde.

Alle deelnemers krijgen een bevestiging van het programma/reis opgestuurd via de mail. In de bijlagen zit een link naar de deelnemersovereenkomst en je factuur.

Is je (aan)betaling voldaan dan ontvang je aanvullende informatie. Dit bestaat uit:
– Het informatiepakket
– De checklist voor fysiotherapeuten
– Indien van toepassing: uitnodiging voorbereidingstraining/ talencursus

Meer informatie volgt in het informatiepakket

In het informatiepakket vanuit onze partner krijg je meer informatie over het klimaat, de veiligheid, een inpaklijst en andere tips.

Met de checklist voor fysiotherapeuten krijg je inzicht in de voorbereidingen die je als fysiotherapeut moet treffen voordat je vertrekt. Onder andere wat je moet regelen op het gebied van verzekeringen, vaccinaties en je visum. Ook staat er meer informatie in wat je kan doen als je ontslag neemt of waar je als student op moet letten als je naar het buitenland gaat.

Vlak voor vertrek kijken wij als extra service jouw reisverzekering na
(niet verplicht). Zo checken we of alles goed geregeld is en je zonder zorgen aan de slag kan gaan op jouw project.


5. Voorbereidingstraining

Voor iedereen die naar het buitenland gaat bekostigen wij een voorbereidingstraining.

Voor alle individuele trajecten, minors en afstudeeropdrachten in het buitenland is dit een training van Stichting Muses.

Voor de Therapy Trek en de Therapy Trip organiseren wij een aparte voorbereidingsdag. Het is een goede manier om de groep alvast te ontmoeten en elkaar te leren kennen. Bovendien zijn deze reizen zo specifiek dat er speciaal voor jou oud-deelnemers aanwezig zijn die je er meer over vertellen. Zij weten immers het beste wat je te wachten staat!


6. Het Pointing Book

Het Pointing Book

Het Pointing Book is ontwikkelt voor iedereen die fysiotherapie gaat doen in het buitenland. Het is een boek met afbeeldingen die je helpt te communiceren met patiënten, hun familieleden of collega’s die een andere taal spreken.

Het Pointing Book is vertaald in het Engels, Spaans en Nederlands. Helemaal geschikt dus om te gebruiken bij al onze projecten in het buitenland. Je ontvangt het boek via de post nadat je de deelnemersovereenkomst hebt getekend.

Ga je mee op Therapy Trek of de Therapy Trip? Dan ontvang je het Pointing Book op de speciale voorbereidingsdag.


7. Op pad naar het buitenland

Tractie in ziekenhuis Nepal
Een fysiotherapeutische behandelmethode in het buitenland

Nu alle voorbereidingen erop zitten is het zover! Jij gaat op pad naar het buitenland.

Of het nou een tweeweekse groepsreis is, of je een half jaar gaat stagelopen, wij willen dat jij een onvergetelijke ervaring hebt.

Natuurlijk doen wij er alles aan om het programma aan te bieden zoals voorgesteld. Onze partnerorganisatie in het buitenland en hun contactpersoon zijn ten allen tijde bereikbaar om jou te helpen bij problemen. Mocht je hulp nodig hebben bij problemen of is er iets gebeurd waar je niet tevreden over bent? Dan kun je hem/haar aanspreken. Wij zijn natuurlijk ook bereikbaar mocht het lokaal niet opgelost worden.

Bedenk echter dat het soms anders loopt dan verwacht. Wij houden in het westen (en met name in Nederland) van structuur, regeltjes en efficiëntie. Sta open voor cultuurverschillen en wees flexibel bij veranderingen. Dat hoort er allemaal bij en zorgt er juist voor dat het gegarandeerd één groot avontuur is!

Alle deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname.


8. Terugkomgesprek

Na een gave periode in het buitenland besef je pas écht dat je thuis bent als je weer aan het werk gaat. Of een hele dag in een college-zaal zit…

terug naar huis, vliegtuig
Terug naar huis

Terwijl jouw gevoel zegt dat de hele wereld is veranderd, vergeet je omgeving al snel dat je weg bent geweest. Moet jij ook weer je oude ritme oppakken? Net doen alsof er niets gebeurd is?

Dit gevoel is herkenbaar en zeker niet gek. De meeste mensen ervaren ‘een wenperiode’ na terugkomst. Bij de één duurt het slechts een dag en bij de ander meerdere maanden. Je moet even je ritme weer terugvinden. Speciaal voor deze periode hebben wij een terugkomgesprek. We begeleiden jou hoe je hier mee om kunt gaan.

Dat is niet de enige reden om een gesprek met ons te houden. Ook als je lekkerder in je vel zit dan ooit en niet kan wachten om je leven thuis weer op te pakken, is een terugkomgesprek een aanrader.

Je helpt ons namelijk ontzettend door alle ins en outs van jouw project te delen. Hierdoor maken wij nog meer impact ter plaatse. Wie weet heb jij wel een paar hartstikke handige tips voor volgende studenten of vrijwilligers. Of het gouden idee voor jouw lokale fysiotherapie collega’s.

Een terugkomgesprek is optioneel. Wij gaan je niet dwingen met ons te af te spreken, maar raden het wel zeer aan. Een gesprek kan bij ons op locatie, via videobellen of telefonisch. Waar jij je het prettigste bij voelt.

Voor de Therapy Trek en de Therapy Trip geldt dat er een aantal weken na thuiskomst een speciale evaluatiedag wordt georganiseerd met jouw hele groep. Er wordt een datum ingepland om terug te blikken op jullie ervaringen en de mogelijkheden voor de toekomst.

Lees meer in deze blog over terugkomen en de voordelen van een terugkomgesprek.


#therapymovespeople