Ga naar de inhoud

Fysiotherapeut? Met deze stappen ga jij naar het buitenland!

Physical Therapy Abroad werkt volgens een vast proces, ook wel ons stappenplan genoemd. We begeleiden jou van aanmelding tot het moment van terugkomst…

  1. De informatiebijeenkomst
  2. Het intakegesprek
  3. Het Matching op Maat voorstel
  4. Jouw informatiepakket & de checklist voor fysiotherapeuten
  5. De voorbereidingstraining
  6. Het Pointing Book
  7. Op pad naar het buitenland
  8. Weer terug naar huis

1. Informatiebijeenkomst

Je bent al een tijdje aan het twijfelen of je naar het buitenland wil om fysiotherapie te doen. Of je bent je aan het oriënteren en op zoek naar meer informatie over alle mogelijkheden die er zijn.

Kom dan naar de eerstvolgende gratis informatiebijeenkomst. Je leert ons persoonlijk kennen en krijgt een duidelijke indruk van onze organisatie. Je mag natuurlijk familie, vrienden of collega’s meenemen en er is volop gelegenheid om vragen te stellen.

Studenten en professionals werken samen tijdens bijeenkomst

Deze bijeenkomst is gratis en vrijblijvend. We organiseren deze 4x per jaar op zaterdagochtend op onze locatie in Deventer. Bovendien krijgen alle deelnemers aan de infobijeenkomst een intakegesprek gratis! Heb je vragen die niet kunnen wachten tot de bijeenkomst? Kijk eens naar onze meest gestelde vragen of neem contact met ons op.

2. Intakegesprek

Individueel traject in het buitenland of niet?

Je bent naar een informatiebijeenkomst geweest of weet het al zeker. Je gaat met Physical Therapy Abroad op pad! Welke stap er volgt is afhankelijk van jouw keuze: “Wat wil jij doen in het buitenland?”

Wanneer je stage gaat lopen of een periode vrijwilligerswerk wilt doen noemen wij dit een individueel traject. Individueel betekent niet dat je in je eentje bent. Op aanvraag kunnen duo’s of groepen ook stage lopen of vrijwilligerswerk doen.

Onze individuele trajecten zijn maatwerk! Deze programma’s variëren in duur, begeleiding, doelgroep en locatie. Allemaal afgestemd op jou. Het inplannen van een intakegesprek is dus noodzakelijk, omdat wij aan de hand van jouw wensen het Matching op Maat voorstel maken.

Groepsreis voor fysiotherapeuten, minor of afstudeerproject in het buitenland?

Bij de groepsreizen ga je samen met andere therapeuten een land ontdekken. Je behandelt tijdens je reis de lokale bevolking op plekken waar normaal gesproken geen fysiotherapie is.

Wil je afstuderen of een minor in het buitenland doen? Kijk dan naar de opdrachten die we momenteel online hebben staan.

De volgende 3 stappen uit ons stappenplan zijn alleen van toepassing voor de individuele trajecten. Ga jij mee op groepsreis of ga je afstuderen in het buitenland? Lees dan verder vanaf stap 4: het informatiepakket.

3. Matching op Maat

Tijdens het intakegesprek leren wij jou, zoals gezegd, persoonlijk kennen.  Aan de hand van de antwoorden in het intakeformulier starten we het gesprek. Jouw wensen en jouw kwaliteiten als fysiotherapeut worden vergeleken met de hulpvragen vanuit de projecten.

Voor iedere therapeut een passend project

Denk aan de mate van begeleiding. Heb jij een sparringspartner nodig, of helemaal niet?

Welke voorkeuren heb je qua doelgroep?

En welke talen spreek je? Misschien zie je het wel zitten om naast je werk/studie in het buitenland eerst een talencursus te volgen. Bijvoorbeeld een Spaanse les op een talenschool in de buurt van jouw project.

Dit noemen wij Matching op Maat. De hulpvraag van het project wordt gematcht met jouw profiel.

Dit Matching op Maat voorstel ontvang je binnen 14 dagen na het intakegesprek. Het bevat een samenvatting van onze intake en beschrijft de geschikte projecten met de geldende tarieven.

Daarna nemen we telefonisch contact op. We bespreken het gekozen project en brengen eventueel wijzigingen aan. Net zolang totdat jij helemaal tevreden bent met het voorstel.

4. Het informatiepakket en de checklist voor fysiotherapeuten

Wat je ook gaat doen, een groepsreis, een paar weken vrijwilligerswerk of een buitenlandse stage, voor iedereen zijn de vervolgstappen vanaf dit punt hetzelfde.

Alle deelnemers krijgen een bevestiging van het programma/reis opgestuurd via de mail. In de bijlagen zit een link naar de deelnemersovereenkomst en je factuur.

Is je (aan)betaling voldaan dan ontvang je aanvullende informatie. Dit bestaat uit:
Het informatiepakket
De checklist voor fysiotherapeuten
Indien van toepassing: uitnodiging voorbereidingstraining/ talencursus

In het informatiepakket ontvang meer informatie over het klimaat, de veiligheid, een inpaklijst en andere tips.

Met de checklist voor fysiotherapeuten krijg je inzicht in de voorbereidingen die je als fysiotherapeut moet treffen voordat je vertrekt. Onder andere wat je moet regelen op het gebied van verzekeringen, vaccinaties en je visum. Ook staat er in wat je kan doen als je ontslag neemt of waar je als student op moet letten als je naar het buitenland gaat.

Vlak voor vertrek kijken wij jouw reisverzekering na
(optioneel). Zo checken we of alles goed geregeld is en je zonder zorgen aan de slag kan gaan op jouw project.

Heb je nog vragen die niet kunnen wachten tot jouw informatiepakket?

5. Voorbereidingstraining

Voor iedereen die naar het buitenland gaat bekostigen wij de speciale voorbereidingstraining.

Voor alle individuele trajecten, minors en afstudeeropdrachten in het buitenland is dit een training van Stichting Muses.

Voor de Therapy Trek en de Therapy Trip organiseren wij een aparte voorbereidingsdag. Het is een goede manier om de groep alvast te ontmoeten en elkaar te leren kennen. Bovendien zijn er speciaal voor jou oud-deelnemers aanwezig die je meer over deze unieke reizen vertellen. Zij weten immers het beste wat je te wachten staat!

Wil je nu direct tips ontvangen van ons team en onze oud-deelnemers? Vraag dan nu ons gratis e-book met Therapy Travel Tips aan.

6. Het Pointing Book

Het Pointing Book voor fysiotherapie in het buitenland

Het Pointing Book is ontwikkelt voor iedereen die fysiotherapie gaat doen in het buitenland. Het is een boek met afbeeldingen die je helpt te communiceren met patiënten, hun familieleden of collega’s die een andere taal spreken.

Het Pointing Book is vertaald in het Engels, Spaans en Nederlands. Helemaal geschikt dus om te gebruiken bij al onze projecten in het buitenland. Je ontvangt het boek via de post nadat je de deelnemersovereenkomst hebt getekend.

Ga je mee op Therapy Trek of de Therapy Trip? Dan ontvang je het Pointing Book op de speciale voorbereidingsdag.

7. Op pad naar het buitenland

Nu alle voorbereidingen erop zitten is het zover! Jij gaat op pad naar het buitenland.

Of het nou een tweeweekse groepsreis is of je een half jaar gaat stagelopen, wij willen dat jij een onvergetelijke ervaring hebt.

Onze partnerorganisatie in het buitenland en onze contactpersoon staan ten allen tijde klaar om jou te helpen bij problemen. Wij zijn natuurlijk ook bereikbaar mocht het lokaal niet opgelost worden.

Bereid je goed voor op jouw tijd in het buitenland. Wij houden in het westen (en met name in Nederland) van structuur, regeltjes en efficiëntie. Sta open voor cultuurverschillen en wees flexibel bij veranderingen. Dat hoort er allemaal bij en zorgt er juist voor dat het één groot avontuur is!

8. Terugkomgesprek

Na een gave periode in het buitenland besef je ineens dat je weer écht thuis bent. Terwijl jouw gevoel zegt dat de hele wereld is veranderd, vergeet je omgeving al snel dat je weg bent geweest. Moet jij ook weer je oude ritme oppakken? Net doen alsof er niets gebeurd is?

terug naar huis, vliegtuig

Dit gevoel is herkenbaar en zeker niet gek. De meeste mensen ervaren ‘een wenperiode’ na terugkomst. Bij de één duurt het slechts een dag en bij de ander meerdere maanden. Je moet even je ritme weer terugvinden. Speciaal voor deze periode hebben wij een terugkomgesprek. We begeleiden jou hoe je hier mee om kunt gaan.

Dat is niet de enige reden om een gesprek met ons te houden. Ook als je lekker in je vel zit en niet kan wachten om je leven weer op te pakken, is een terugkomgesprek een aanrader.

Lees meer in deze blog over terugkomen en de voordelen van een terugkomgesprek.

Je helpt ons ontzettend door alle ins en outs van jouw project te delen. Hierdoor maken wij nog meer impact ter plaatse. Wie weet heb jij wel een paar hartstikke handige tips voor volgende studenten of vrijwilligers. Of het gouden idee voor jouw lokale fysiotherapie collega’s!

Een terugkomgesprek is optioneel. Voor de Therapy Trek en de Therapy Trip geldt dat er een aantal weken na thuiskomst een speciale evaluatiedag wordt georganiseerd met jouw hele groep. Dan blikken we samen terug op jullie ervaringen en de mogelijkheden voor de toekomst.

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we elke week weer veel enthousiaste aanvragen en aanmeldingen mogen ontvangen.
Helaas gaan wij (voorlopig) stoppen met onze werkzaamheden.

Net als veel andere organisaties hebben wij ook last gehad van de impact van corona. Eerst stopten al onze werkzaamheden, daarna konden we slechts mondjesmaat fysiotherapeuten naar het buitenland helpen. We hadden zo al snel te maken met een wachtlijst. Vanwege allerlei leuke redenen heeft het team van PTA op dit moment gewoonweg geen tijd meer om nieuwe deelnemers op weg te helpen. In 2023 en 2024 stoppen wij daarom met onze werkzaamheden. Huidige deelnemers worden uiteraard nog wel geholpen. Vanaf 2025 maken wij opnieuw de balans op. Wie weet komen we gewoon weer terug. En zo niet, dan bedanken wij jou voor jouw steun, interesse en deelname de afgelopen jaren.

Maar niet getreurd! Jouw avontuur gaat natuurlijk gewoon door. Alleen niet bij ons.
We geven je graag nog een aantal tips:

1: Zoek een vrijwilligerswerk/stage organisatie die bij je past
2. Vragen kan altijd -> zoek zelf een fysiotherapie plek in het buitenland
3: Bepaal vooraf wat jij wil leren van jouw stage of vrijwilligerswerk - zo is jouw tijd daar nog waardevoller
4: Waarom wil je naar het buitenland? Neem vooraf de tijd om hier goed bij stil te staan.
5: Klaar voor vertrek? Sta open voor andere culturen en denkwijzen en probeer deze niet te veranderen
6: Heb geen torenhoge verwachtingen - geniet van wat er op je af komt
7: Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

~ HEEL VEEL PLEZIER! CHAO! ~

Team Physical Therapy Abroad