Meteen naar de inhoud

Samenwerken ondanks of dankzij onze verschillen?

  • 3 min read

Sinds 2 jaar ben ik ondernemer in de fysiotherapie-wereld en besef ik me des te meer dat iedereen andere belangen heeft. We verschillen allemaal en hebben eigen redenen waarom we doen wat we doen.

Wat is het effect dat wij binnen onze beroepsgroep zo van elkaar verschillen? Tuurlijk wil iedereen het beste voor zichzelf, zijn praktijk, de medewerkers. Maar we zijn allemaal hulpverleners en zijn het op één front volledig met elkaar eens. We willen namelijk het beste voor onze patiënt.

Ik zie regelmatig posts op social media voorbij komen waarin fysiotherapeuten elkaar openlijk bekritiseren over de meest uiteenlopende zaken. Op zich is daar niks mis mee, maar ik heb vraagtekens bij de manier waarop dat gebeurt.

Doen zij dit om diegene die zij bekritiseren te helpen? En als dat zo is, hoe kan je dan zó omgaan met die ander, die precies hetzelfde wil als jij? Wij willen allemaal een ander helpen. Dat is wat ons in de fysiotherapie verbindt en waar het begint.

Thom en Mirthe (van PTA) werken samen met tolk en patiënt in Nepal

Met Physical Therapy Abroad helpen we fysiotherapeuten (in opleiding) naar het buitenland. Wij zijn er van overtuigd dat je nergens een betere spiegel voorgehouden krijgt dan buiten je comfortzone. Je leert over jezelf, jouw fysiotherapeutisch handelen en over cultuurverschillen – onderling, maar ook in de gezondheidszorg. Je wordt bewuster van wat je doet. En ook waarom je het doet. Je leert van deze onderlinge verschillen. 

Na een periode in het buitenland zijn de meeste hulpverleners een stuk kritischer over hun eigen handelen. Want wat maakt nou echt een goede therapeut?

Misschien is dat door evidence based te behandelen. Of door je administratie op orde te hebben. Wel of geen contracten te sluiten. Misschien ben je een goede therapeut doordat je weet hoe je een manipulatie moet geven, kan masseren of doordat je echografie en dry-needling aanbiedt.

De les die je leert in het buitenland is een hele waardevolle. Je bent een fysiotherapeut geworden, omdat je mensen wilt helpen. De manier waarop je dat doet, maakt niet eens zoveel uit.

Je patiënt is het belangrijkst. Hij of zij moet zo optimaal mogelijk zijn leven leiden en tevreden zijn over jouw hulp. Dat is uiteindelijk toch waarom we allemaal dit prachtige vak uitoefenen?

Fysiotherapeuten de wijde wereld insturen – het zorgt er voor dat ook op verafgelegen plekken mensen toegang krijgen tot fysiotherapie. Maar het zorgt er ook voor dat er een groep therapeuten in Nederland rondloopt die zich bewust is van onze onderlinge verschillen. En die daar respect voor heeft, want we zijn gewoonweg allemaal anders.

Dat lijkt mij, zeker in deze roerige periode binnen de fysiotherapie, het meest waardevolle wat ik met mijn organisatie kan betekenen. Vertrouwen op je eigen keuzes en respect hebben voor de behandelmethoden van een ander.

Hopelijk bereik ik met dit korte stukje tekst dan ook een aantal van jullie. Wij zijn allemaal anders, we behandelen op uiteenlopende manieren en we declareren verschillend. Toch willen we uiteindelijk allemaal hetzelfde.

Laten we dus samenwerken dankzij onze verschillen. Samen zijn we sterker.

Mirthe Timmerman, fysiotherapeute en oprichtster Physical Therapy Abroad

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we veel enthousiaste aanmeldingen ontvangen. Vanwege de afgelopen coronajaren hebben wij te maken met een wachtlijst. Op dit moment nemen wij daarom tot het einde van 2022 géén nieuwe intakes* of deelnemers aan. Ook de geplande informatiebijeenkomsten komen te vervallen.

Bedankt voor je begrip, we hopen jou z.s.m. weer op weg te helpen voor een onvergetelijke fysiotherapie ervaring in het buitenland.

Team Physical Therapy Abroad

*Heb je tijdens de coronaperiode een intakegesprek gehad of meegedaan aan de infobijeenkomst? En hebben wij afgestemd dat reizen op een later moment mogelijk was? Geen zorgen, neem dan even contact met ons op!