Interview Eigenaresse Mirthe bij FEM-netwerk
Ruim vier maanden na de officiële start van Physical Therapy Abroad mocht Mirthe haar verhaal vertellen bij een interview van FEM-netwerk. Dit netwerk is speciaal opgericht voor vrouwen die een eigen onderneming hebben in de Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn, Zutphen). Hoewel het onze droom is om de hele wereld te veroveren, zijn we erg trots met deze eerste lokale publicatie. Op naar de toekomst.
Lees hier het hele interview!
Mirthe reisde als fysiotherapeut de hele wereld over en deed vrijwilligerswerk. Haar droom was om zo veel mogelijk fysiotherapeuten te stimuleren en te motiveren om hetzelfde te gaan doen. Dat doet ze nu met haar sociale onderneming Physical Therapy Abroad.
Hoe ben je op het idee gekomen van jouw bedrijf?
Sinds mijn afstuderen in 2009 heb ik als fysiotherapeut de hele wereld over gereisd. Op meerdere plekken in het buitenland heb ik vrijwilligerswerk mogen doen. Ontzettend dankbare, leerzame en écht onvergetelijke ervaringen. Zo is mijn droom ontstaan om zo veel mogelijk fysiotherapeuten te stimuleren en te motiveren om hetzelfde te gaan doen. In het buitenland kunnen wij namelijk laten zien waar we echt goed in zijn; mensen bewegen met fysiotherapie!
Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen?
Na al mijn reizen had ik het geluk dat ik elke keer weer terug kon komen bij dezelfde praktijk in Twello, waar ik jarenlang met plezier heb gewerkt. Mijn plan was om me te gaan specialiseren in de fysiotherapie. Tot ik in 2016 na een mislukte reanimatie bij een onbekende man op straat besefte, waarom wil ik verder studeren als ik al jarenlang een droom heb? Ik ga gewoon die sprong in het diepe wagen!
En zo bemiddelt Physical Therapy Abroad sinds het najaar van 2017 fysiotherapeuten naar de, voor hen perfecte, vrijwilligersplek in het buitenland.
Wat is er leuk aan jouw werk?
Het leukste is het contact met andere fysiotherapeuten, daar krijg ik zo’n energie van!
Super om met hen te praten en te merken dat er meer mensen zijn zoals ik. Allen willen ze graag iets betekenen in het buitenland, maar zijn nog op zoek naar een (veilige) manier om dit te kunnen doen. Erg leuk dus om hen te inspireren, te motiveren en het extra zetje in de rug te geven dat ervoor zorgt dat ze het gewoon gaan doen.
Wat vind je het allermooiste aan je werk?
Het feit dat ik met mijn droom iets duurzaams opbouw in het buitenland, op lokaal niveau waar de mensen daar ook écht wat aan hebben. We zorgen dat zij laagdrempelig toegang krijgen tot fysiotherapie op diverse manieren. Niet alleen op een directe manier door het uitzenden van fysiotherapeuten en studenten, maar ook op de lange termijn door onze projecten. Zo is het doel de lokale bevolking op te leiden tot therapeut. Dat was het belangrijkste bij het schrijven van het businessplan, hoe zorgen we voor duurzaamheid en continuïteit? Want dat is natuurlijk waar het allemaal om draait in de zorg. Een ander willen helpen is één ding, maar hoe zorg je dat voor iedereen toegang is tot die zorg?
Welke eigenschappen dien je te bezitten om hier goed in te zijn?
Met name doorzettingsvermogen en passie. Het is allemaal nieuw, ontzettend leuk, maar soms ook tijdrovend. Als startup van een sociale onderneming ben je een pionier. In Europa zijn er bijv. veel landen die al een rechtsvorm hebben voor de sociale onderneming, een uitzondering is Nederland. Alleen al om onze juiste rechtsvorm te bepalen waarin de idealen van Physical Therapy Abroad transparant zijn, maar daarnaast commerciële doeleinden nagestreefd worden, heeft ruim 6 maanden voorbereiding gekost.
Wat houden jouw werkzaamheden precies in?
Informatiebijeenkomsten organiseren en intakegesprekken houden met fysiotherapeuten en studenten die graag naar het buitenland willen. Zorgen dat zij goed voorbereid zijn en op de juiste plek terecht komen. Daarnaast onderhoud ik contacten met een groot buitenlands netwerk waar de vrijwilligers naar toe gaan.
Hoe zorg je ervoor dat je opvalt als bedrijf?
Doordat het echt mijn eigen verhaal is en iedereen die meewerkt hier ook iets mee heeft, spreekt dat veel mensen aan. We zijn allemaal op die verre plekken geweest waar lokale mensen onze hulp hard nodig hebben. Door dit te delen via Social Media, de website, op hogescholen en natuurlijk tijdens ons contact met de mensen vallen we op.
Waar haal je inspiratie vandaan?
Op dit moment haal ik mijn inspiratie uit het contact en de feedback van de fysiotherapeuten en studenten die naar het buitenland willen en gaan! Als ik weer een bijeenkomst of gesprek heb gehad met een lokale partner wil ik het liefst zelf het vliegtuig instappen om te helpen, dat gevoel hebben mijn klanten ook. Heel inspirerend.
Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om met anderen te sparren hoe we het optimale uit Physical Therapy Abroad kunnen halen. Zo werken achter de schermen op dit moment o.a. een marketingspecialist, SEO-deskundige, manager bedrijfsvoering en een opleidingskundige mee. Van hen kan ik zoveel leren, dat is ook een grote bron van inspiratie.
Hoe zorg je voor ontspanning?
Als echte ondernemer vind ik ontzettend leuk om allerlei nieuwe dingen te ontdekken. Als fysiotherapeut is dat natuurlijk op het gebied van sport. Dat geeft mij ontspanning. Na me jarenlang fanatiek ingezet te hebben voor mijn sport volleybal, ben ik nu gestart met squashen, boksen en floatfitnessen.
Wat motiveert jou?
De mensen die ik zelf heb behandeld in het buitenland. Als ik hun gezichten en verhalen weer voor me zie en hoe mij dat heeft veranderd als professional én als persoon, dat motiveert me enorm. Jij helpt die mensen, maar in feite helpen zij jou ook, dat wil je toch met iedereen delen?
Wat maakt jouw bedrijf zo uniek?
Het is een startup, het is een sociale onderneming met internationaal bereik in een niche waar ik stiekem nog een sausje Deventer overheen gooi. Mensen krijgen bijvoorbeeld bij informatiebijeenkomsten Deventer Koek aangeboden. Hoewel ik een echte wereldreiziger ben, ben ik ook erg trots op mijn stad! Vanuit hier ga ik de wereld veroveren en zorgen dat er binnen een aantal jaren een groot internationaal fysiotherapie netwerk ontstaat!
Wat zou je nog graag willen leren?
Alles wat voor het ondernemerschap belangrijk is om duurzaam een verschil te kunnen maken.
Wat betekent succes voor jou?
Dat er een internationaal fysiotherapie netwerk ontstaat waarin we samenwerken aan een laagdrempelige toegang tot deze paramedische zorg voor iedereen.
Wat is jouw advies aan een andere zakenvrouw, girlboss of businesswoman?
Wij vrouwen hebben nogal snel de neiging om alles perfect te willen doen en redelijk gemakkelijk over onze behaalde successen heen te stappen. Wees trots op alles wat je doet en straal dat ook uit!
Wij zijn in ieder geval trots!
— Team Physical Therapy Abroad
Ps; Onderstaand de link naar het interview op de website van FEM-netwerk. Mocht je, net als wij, er na 1x lezen niet genoeg van krijgen 😉
https://fem-netwerk.nl/eigenaresse-physical-therapy-abroad-mirthe-timmerman/