Ga naar de inhoud

Missie

“Fysiotherapie gaat over bewegen en beweging. Het mooie van ons beroep is dat we iemand al kunnen helpen met slechts een paar woorden, aanpassingen of training. Dit kan een leven volledig veranderen!

Bij Physical Therapy Abroad krijg jij de mogelijkheid om de lokale bevolking in het buitenland te helpen en zo bij te dragen aan een laagdrempelige toegang tot fysiotherapie. Zodat iedereen, waar ook ter wereld, vrijuit kan bewegen…”

Physical Therapy Abroad – #therapymovespeople

Unieke organisatie voor en door fysiotherapeuten

Wij zijn een sociale onderneming. Een organisatie die gespecialiseerd is in fysiotherapie vrijwilligerswerk, stages of studie in het buitenland.

Onze missie is helder: wij willen fysiotherapie wereldwijd toegankelijk maken voor iedereen. Dit doen wij onder andere door fysiotherapeuten (in opleiding) hun steentje te laten bijdragen op projecten in het buitenland. Door een uitgebreid intakegesprek zorgen wij dat dit zo efficiënt en optimaal mogelijk gebeurd. Iedere therapeut is weer anders en dit geldt ook voor de projecten. We matchen de hulpvraag van het project met de wensen van de fysiotherapeut.

Sport en spel in Tanzania

Het mooie aan deze manier van werken in het buitenland is dat je groeit als persoon, maar zeker ook als professional. Dat is de andere zijde van onze missie. Zorgen dat elke fysiotherapeut een unieke ervaring meeneemt naar huis die zijn blik op de gezondheidszorg verbreedt. Een ervaring die positief bijdraagt aan de ontwikkeling van zijn competenties als beroepsbeoefenaar.

Een gedeelte van de financiële bijdrage gebruiken wij om de projecten duurzaam te ondersteunen. Natuurlijk op het gebied van fysiotherapie. Zo regelen wij scholing van lokale therapeuten. We schaffen oefenmaterialen aan en starten regelmatig nieuwe initiatieven om een duurzame bijdrage te kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan een sport&spel les die overgedragen kan worden aan de lokale sporttrainer.

Op deze manier maken wij fysiotherapie laagdrempelig toegankelijk voor iedereen ter wereld. Dat is onze passie en dat is waarom wij doen wat we doen!

Onze visie op de toekomst

Fysiotherapie vrijwilligerswerk, stage of afstuderen in het buitenland

Wij houden van dromen en ons doel is om ze waar te maken. Door de bijdrage die de deelnemers doen, kunnen wij onze lokale projecten langdurig ondersteunen. Zo werken wij, door middel van scholing, toe naar onafhankelijkheid van vrijwilligers en studenten op de projecten. Dit klinkt gek, het betekent dat ons doel is dat zij geen fysiotherapeuten meer van ons nodig hebben.

Het is simpel, wij vinden dat er overal voldoende lokale fysiotherapeuten moeten zijn voor de bevolking. Ook voor de mensen die dat niet kunnen betalen. Is dit het geval, dan is een gedeelte van onze missie geslaagd.

Het mooie is dat Physical Therapy Abroad dan niet zal ophouden te bestaan. Wij willen het grootste fysiotherapeuten-platform ter wereld worden.

Je kan namelijk altijd leren van elkaar! De mogelijkheid om te groeien als professional door uitwisseling van kennis en kunde in de gezondheidszorg zal altijd blijven bestaan.
Juíst doordat er dan overal toegang is tot fysiotherapie. Dat is het internationale Physical Therapy Abroad van de toekomst. Wij bewegen mensen!

Reflectie op voluntoerisme

Wij zijn ons erg bewust van de “negatieve geluiden” die de laatste jaren op voluntoerisme wordt gegeven. Dit stimuleert ons om als sociale onderneming te blijven ontwikkelen. We reflecteren continu of onze manier van werken in het buitenland duurzaam verbeterd kan worden. Maken we lokaal een impact, kan het anders? En zo ja, hoe? 

Onze missie staat daarin altijd centraal. Blijvend een verschil maken voor de lokale bevolking en bijdragen aan de ontwikkeling van competenties van fysiotherapeuten (in opleiding). Heb je vragen over ons beleid, of tips voor een duurzame aanpak?

Wat zijn de duurzame keuzes die wij maken?

Alléén (oud-)fysiotherapeuten of studenten fysiotherapie komen in aanmerking voor onze projecten in het buitenland. Mocht men niet geregistreerd zijn in één van de officiële registers in Nederland of België, dan is een verklaring van goed gedrag vereist. Zo verzekeren wij dat alleen deelnemers met de juiste intenties op pad gaan en zij een zeker niveau van kennis&kunde bezitten.

Tapeles tijdens de Therapy Trek

Wij doen alleen bemiddelingen met locaties die openstaan voor continuïteit, lokale fysiotherapie ontwikkelingen en het uitwisselen van kennis.

Een persoonlijk intakegesprek voor de individuele trajecten is verplicht (bij vrijwilligerswerk of stages). Hierin onderzoeken wij de kwaliteiten van de deelnemer(s) op het gebied van fysiotherapie, maar bespreken we ook zijn/haar wensen wat betreft het werken in het buitenland. Zo zorgen we voor de perfecte match tussen therapeut en locatie. Beide partijen profiteren zo optimaal van de bemiddeling.

Een gedeelte van de bijdrage van de fysiotherapeut gaat als donatie naar de projecten. Hiermee stimuleren we lokale fysiotherapie initiatieven. Dit is een bedrag van €50,- per deelnemer. Via de nieuwspagina en onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze investeringen en de laatste ontwikkelingen.

Wij zorgen dat al onze deelnemers goed voorbereid op reis gaan. Zij zijn verplicht een voorbereidingstraining/dag te volgen. Hier leren zij wat het inhoudt om vrijwilligerswerk of studie in het buitenland te doen. Zo komt o.a. het respecteren van lokale gebruiken aan bod, de hechting tussen deelnemers en patiënten, kledingadviezen, etc.

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we elke week weer veel enthousiaste aanvragen en aanmeldingen mogen ontvangen.
Helaas gaan wij (voorlopig) stoppen met onze werkzaamheden.

Net als veel andere organisaties hebben wij ook last gehad van de impact van corona. Eerst stopten al onze werkzaamheden, daarna konden we slechts mondjesmaat fysiotherapeuten naar het buitenland helpen. We hadden zo al snel te maken met een wachtlijst. Vanwege allerlei leuke redenen heeft het team van PTA op dit moment gewoonweg geen tijd meer om nieuwe deelnemers op weg te helpen. In 2023 en 2024 stoppen wij daarom met onze werkzaamheden. Huidige deelnemers worden uiteraard nog wel geholpen. Vanaf 2025 maken wij opnieuw de balans op. Wie weet komen we gewoon weer terug. En zo niet, dan bedanken wij jou voor jouw steun, interesse en deelname de afgelopen jaren.

Maar niet getreurd! Jouw avontuur gaat natuurlijk gewoon door. Alleen niet bij ons.
We geven je graag nog een aantal tips:

1: Zoek een vrijwilligerswerk/stage organisatie die bij je past
2. Vragen kan altijd -> zoek zelf een fysiotherapie plek in het buitenland
3: Bepaal vooraf wat jij wil leren van jouw stage of vrijwilligerswerk - zo is jouw tijd daar nog waardevoller
4: Waarom wil je naar het buitenland? Neem vooraf de tijd om hier goed bij stil te staan.
5: Klaar voor vertrek? Sta open voor andere culturen en denkwijzen en probeer deze niet te veranderen
6: Heb geen torenhoge verwachtingen - geniet van wat er op je af komt
7: Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

~ HEEL VEEL PLEZIER! CHAO! ~

Team Physical Therapy Abroad