Interview met fysiotherapeute Charlotte

  • 5 min read

Charlotte is eind maart teruggekomen na een reis van 3 maanden in Latijns-Amerika. Zowel de paar weken Spaans als 6 weken fysiotherapie vrijwilligerswerk regelden wij voor haar. Dit alles in het verre Costa Rica. Daarna reisde ze in haar eentje door naar Peru. Ze deelt graag haar ervaringen en herinneringen met ons aan deze bijzondere tijd.

Wat was jouw motivatie om fysiotherapie in het buitenland te doen?

Chalotte tijdens hydrotherapie

Tijdens mijn studie wilde ik eigenlijk al graag ervaring gaan opdoen in het buitenland. Ik heb een grote passie voor reizen en het leek mij super om dit te kunnen combineren met werken en zo iets kunnen betekenen voor een gemeenschap. Maar door andere gave uitdagingen in Nederland besloot ik om niet naar het buitenland te gaan.

Toen ik na mijn studie de knoop had doorgehakt om enige tijd naar het buitenland te gaan kwam ik toevallig een interview tegen van een vrijwilligster die via Physical Therapy Abroad vrijwilligerswerk als fysiotherapeut was gaan doen. Mijn interesse was direct gewekt en van het een kwam het ander. Na een erg leuk gesprek met Mirthe was ik helemaal om.”

Wat was je gedachte vooraf bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?

Ik hoopte vooral meer te weten te komen over de gezondheidszorg in het buitenland. Wat houdt fysiotherapie daar in?

Daarnaast hoopte ik mee te kunnen lopen bij verschillende fysiotherapeuten om te ervaren hoe zij werken. Wordt er samengewerkt met andere disciplines? Wat is hun motivatie om te werken als zorgprofessional? Maar ook hoe is het vanuit de overheid geregeld?”

Klopte deze verwachting als je er nu op terugkijkt?

Mijn verwachting klopt gedeeltelijk. Ik ben heel veel over de gezondheidszorg in Costa Rica te weten gekomen. Daarnaast heb ik met veel verschillende fysiotherapeuten in verschillende settingen mee kunnen kijken. Ik had misschien van tevoren gedacht meer te kunnen doen als fysiotherapeut. Het werktempo ligt erg laag in Costa Rica. Er wordt relatief weinig gedaan op een dag, wanneer je het vergelijkt met Nederland.

Hier had ik mezelf op voorbereid, maar het bleek allemaal nog iets langzamer te gaan dan ik me op had ingesteld.”

Eerlijk gezegd is het heerlijk als de werkdruk zo laag is. Echt de tijd hebben voor je patiënten, mits je hieraan gewend bent… ”

Wat vond je het leukst aan het werken in een andere cultuur?

Charlotte legt een oefening uit

“Eerlijk gezegd is het heerlijk als de werkdruk zo laag is. Echt de tijd hebben voor je patiënten is erg fijn, mits je hieraan gewend bent 😉 Het is erg interessant om daarnaast met de verschillende therapeuten over de gezondheidszorg te praten en te discussiëren. Je hoeft het zeker niet met elkaar eens te zijn, maar zo leer je ontzettend veel van en over elkaar. Het is daarnaast erg gaaf om te zien hoe de therapeuten met weinig voorzieningen ontzettend mooi werk leveren.”

Zijn er ook ervaringen die minder leuk waren?

“Ik vond het persoonlijk heel erg moeilijk om een aantal kindjes met een zware handicap te zien waarvan je weet dat er thuis geen aandacht aan ze wordt besteed.

De persoonlijke verhalen die de therapeuten aan mij vertelde, hebben dan ook ontzettend veel indruk op mij gemaakt.”

Wat is volgens jou de beste manier om je voor te bereiden op het werken als fysiotherapeuten in het buitenland?

“Ga er zo open minded naartoe. Heb niet te veel verwachtingen en sta open voor alles wat je wordt aangeboden. Wees nieuwsgierig en leergierig dan kom je op de meest mooie en interessante plekken.”

Presentatie geven aan collega’s

Wat wil je tegen andere fysiotherapeuten of studenten zeggen die nog twijfelen om te gaan?

Wil je altijd al naar het buitenland om ervaring op te doen? Dit is echt een onvergetelijk avontuur. Je leert zo ontzettend veel over jezelf, zowel op het persoonlijke vlak als jezelf als therapeut. Je krijgt eigenlijk gewoon een kijkje in de keuken van fysiotherapeuten in een andere cultuur. Het is een unieke ervaring die je niet snel weer zal kunnen opdoen.”

Waarom zou jij anderen aanraden om te kiezen voor Physical Therapy Abroad?

De visie van PTA vind ik erg goed. Ze richten zich vooral op duurzaamheid en continuïteit. Iets wat ik erg belangrijk vind wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen. Daarnaast zijn ze erg kritisch op de projecten die ze starten. En niet te vergeten, Mirthe en Thom zijn zelf fysiotherapeuten, dus zij weten hoe belangrijk het is dat je je werk goed kan doen als fysiotherapeut.”

Charlotte bedankt voor dit leuke interview en jouw tijd/inzet op ons project in Costa Rica!

— team Physical Therapy Abroad