Ga naar de inhoud

Het leven als fysiotherapeute in de Cariben

  • 4 min read

Hoewel wij een behoorlijke tijd stil zijn geweest, hebben wij zeker niet stil gezeten. We hebben een aantal leuke updates voor jou. Eén daarvan is dat we vanaf nu vaker blogs gaan delen van ervaringsdeskundigen uit het binnen- en buitenland! Vandaag het verhaal van Rianne. Eén ding verklappen we alvast, we volgen haar niet voor niets in de Cariben 😉

Lees dus snel verder…

Even voorstellen: Rianne, therapeute op de Caribische eilanden

Als fanatiek sporter en fysiotherapeut ben ik altijd geboeid door het aanpassingsvermogen van het menselijk lichaam. Toen ik naar St. Eustatius verhuisde – ach ja het is een bijzondere gemeente van Nederland dus emigreren zou ik het niet noemen – besefte ik al snel hoe normaal mijn lichaam reageerde op het leven op een tropisch eiland. Voor muggen werd ik immuun, ik kon gewoon buiten sporten en mijn dag begon, maar eindigde ook op tijd. Immers, op de Caribische eilanden komt de zon vroeg op en gaat ook weer vroeg onder. Ik voelde me veel fitter, ondanks de hitte!

Waar mijn vriendinnen na de HAVO allemaal naar Utrecht gingen, wilde ik naar Nijmegen. De andere kant uit, op een unieke plek zijn. Bij toeval kwam ik in de Cariben terecht (onder andere Statia, Bonaire, Mexico en Cayman Brac). Daar was het niet alleen mijn lichaam die zich moest aanpassen. Mensen die te laat komen, een uur lang behandelen, patiënten die hun hele familie meenemen…

Onbewust, met kleine stapjes ontwikkelde ik een andere belevingswereld – een nieuw referentiekader. Een local stopte midden op straat en zei: ‘hey therapist take it easy’ of een patiënt die een ingrijpende operatie te wachten stond vertelde me in alle rust: ‘ach ja, als het God het wil’. Mensen zijn trots op hun lichaam en hun roots, ze leerden me levenslessen en nieuwe inzichten. Ze maken me altijd aan het lachen en nodigden je uit om bij hen lobster of conch te eten, omdat je ze zo goed hebt behandeld. Het werd nooit gewoon, ik werd altijd gewaardeerd.

Een unieke ervaring!

One’s destination is never a place but always a new way of seeing things

“Je past je hele denken en doen aan. Je referentiekader verbreedt enorm!” – Rianne

Dat gevoel heb ik in Nederland niet. Ik geef het een kans, want na acht jaar in de Cariben te hebben gewoond en gewerkt ben ik momenteel terug. Ik weet eigenlijk niet voor hoe lang. Mijn neefjes zijn superblij mij weer te zien, maar vragen geregeld wanneer ik weer naar mijn echte huis ga…. Hmm, mijn echte huis?!

Laatst kwam ik terug van een lange boswandeling en kreeg ik een berichtje: ‘Hi Rianne, kon ta bai – hoe gaat het, in het Papiaments – kom je terug naar Bonaire?’ Ik grinnik. Zo gaat dat. Ik stuur een mail terug waarin ik kort mijn zoektocht van de afgelopen tijd beschrijf. Ik krijg direct een mail terug met een contract. Mijn gegrinnik wordt een glimlach, hier houd ik van! Ik kan me moeilijk aanpassen aan Nederland, ik denk nog steeds aan (of in) de Caribische leefstijl. Hoewel mijn lichaam al lang weer gewend is – na liters body butter kan mijn droge huid eindelijk de lucht aan, mijn door de zon gebleekte lokken zijn weer bruin en mijn tint is er veel sneller af dan gewenst – zijn mijn gedachtes nog steeds elders.

Thuis voelen is je goed voelen en dat kan overal, het is maar hoe je het bekijkt. Ik heb prachtige routes genomen en bestemmingen gezien. Door die bijzondere ontmoetingen en (werk)ervaringen bekijk ik de wereld vanuit een ander perspectief.

Ik heb mijn bestemming nog niet bereikt…

Rianne – fysiotherapeute & blogger voor PTA

Ga ook mee op avontuur naar het buitenland!

Ben je nieuwsgierig geworden waarom we Rianne volgen? Zoals in de inleiding vermeld, hebben we nog een hoop updates voor je. Wat deze zijn? Dat zie je de komende weken en maanden vanzelf verschijnen. Houd onze website en social media-kanalen dus goed in de gaten.

Ben jij (student) fysiotherapeut en wil jij, net als Rianne, ook een geweldige ervaring opdoen in het buitenland?

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we elke week weer veel enthousiaste aanvragen en aanmeldingen mogen ontvangen.
Helaas gaan wij (voorlopig) stoppen met onze werkzaamheden.

Net als veel andere organisaties hebben wij ook last gehad van de impact van corona. Eerst stopten al onze werkzaamheden, daarna konden we slechts mondjesmaat fysiotherapeuten naar het buitenland helpen. We hadden zo al snel te maken met een wachtlijst. Vanwege allerlei leuke redenen heeft het team van PTA op dit moment gewoonweg geen tijd meer om nieuwe deelnemers op weg te helpen. In 2023 en 2024 stoppen wij daarom met onze werkzaamheden. Huidige deelnemers worden uiteraard nog wel geholpen. Vanaf 2025 maken wij opnieuw de balans op. Wie weet komen we gewoon weer terug. En zo niet, dan bedanken wij jou voor jouw steun, interesse en deelname de afgelopen jaren.

Maar niet getreurd! Jouw avontuur gaat natuurlijk gewoon door. Alleen niet bij ons.
We geven je graag nog een aantal tips:

1: Zoek een vrijwilligerswerk/stage organisatie die bij je past
2. Vragen kan altijd -> zoek zelf een fysiotherapie plek in het buitenland
3: Bepaal vooraf wat jij wil leren van jouw stage of vrijwilligerswerk - zo is jouw tijd daar nog waardevoller
4: Waarom wil je naar het buitenland? Neem vooraf de tijd om hier goed bij stil te staan.
5: Klaar voor vertrek? Sta open voor andere culturen en denkwijzen en probeer deze niet te veranderen
6: Heb geen torenhoge verwachtingen - geniet van wat er op je af komt
7: Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

~ HEEL VEEL PLEZIER! CHAO! ~

Team Physical Therapy Abroad