Ga naar de inhoud

Goede voornemens

  • 6 min read

Het gespreksonderwerp van het jaar

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Het moment waarop het meest besproken onderwerp in de behandelkamer, een college, of tijdens de lunch met collega’s toch wel de goede voornemens zijn! Ook bij Physical Therapy Abroad werd dit traditiegetrouwe onderwerp uitgebreid besproken. De antwoorden bleken zo divers dat we besloten er een speciaal interview van te maken en met jullie te delen.

Thom:

Heb je goede voornemens voor 2019?
“Ja. Dit jaar wil ik – net als elk jaar eigenlijk – geld sparen om meer te kunnen reizen. Het is af en toe flink puzzelen om naast mijn baan als fysiotherapeut weg te kunnen, want het liefst ga ik zo vaak mogelijk op pad. En tsja als dat lukt, dan heb je daar wel geld voor nodig!

Ik heb ook de echte gezondheid-voornemens. Dit jaar ga ik wat minder drinken en waar velen afvallen op het lijstje hebben staan, wil ik wat extra aankomen.”

Landschildpadden op de Galapagos Eilanden

En wat ga je in het nieuwe jaar doen voor Physical Therapy Abroad?
“Een van de hoogtepunten van het komende jaar is dat ik naar de Galapagos Eilanden ga voor Physical Therapy Abroad. Ik zal daar het project gaan bezoeken met mijn vriendin die ook fysiotherapeute is. We gaan er echt hands-on vrijwilligerswerk doen in de fysiotherapie op de school met gehandicapte kinderen. Ook kijken we naar de mogelijkheden waarop PTA op een duurzame manier een verschil kan maken voor dit project en de mensen uit de directe omgeving ervan.

Mijn focus zal zich komend jaar verder richten op het werven van nieuwe vrijwilligers en studenten die naar het buitenland willen voor een project. Ik wil hen meegeven dat de ervaring van het werken in een andere cultuur echt een verrijking is voor het uitoefenen van ons vak.”

Michiel

Heb je goede voornemens voor 2019?
“Nee, niet echt eigenlijk. Ik ben tevreden zoals het nu gaat.”

Wat ga je in het nieuwe jaar doen voor Physical Therapy Abroad?
“De website wordt vernieuwd, zoals jullie waarschijnlijk al gemerkt hebben. Daar gaat wat tijd overheen, dat komt omdat er een aantal belangrijke beslissingen genomen moeten worden die bepalen hoe de structuur er uiteindelijk uit komt te zien.
Zo willen we o.a. graag een Engelse versie van de website maken en het Pointing Book moet een aparte webshop mogelijkheid krijgen.”

Dagmar:

Heb je goede voornemens voor 2019?
“Jazeker! Mijn bruiloft komt eraan en het liefst wil ik er zo fit en stralend mogelijk uitzien. Het is trouwens nog totaal onduidelijk welke datum we gaan trouwen, dus dat is ook wel een goed voornemen om dat dan eerst te bepalen, haha.

Nee, mijn echte ‘goede’ voornemen is dat ik 4 maanden lang niks wil kopen wat niet nuttig is. Zo ga ik bewuster om met al het afval en plastic dat bij alles wat je koopt gemoeid is. Het schijnt dat je na 4 maanden je gedrag zo veranderd hebt, dat het een gewoonte is. Dan is het dus niet langer meer mijn goede voornemen.

En wat ga je in het nieuwe jaar doen voor Physical Therapy Abroad?
“Meer fysiotherapeuten bewust maken van wat wij doen en betekenen. Het is niet een organisatie die voor de lol fysiotherapeuten op reis stuurt, maar echt bijdraagt aan de projecten waar de vrijwilligers zitten. Op die manier willen we een duurzame oplossing creëren voor de lokale mensen op gebied van fysiotherapeutische zorg.

Ik ga daarvoor onze communicatie optimaliseren door zo relevant mogelijke informatie te verspreiden via al onze kanalen naar alle geïnteresseerden in Physical Therapy Abroad. Het liefst perfect afgestemd op dat waar jij als fysiotherapeut (in opleiding) in geïnteresseerd bent.

En natuurlijk vind ik het erg belangrijk dat we net zoveel lol houden in wat we doen als het afgelopen jaar. We doen dit grotendeels vrijwillig en dat hou je alleen maar vol als je het oprecht leuk vindt wat je doet en met wie je het samen doet!”

Erik

Heb je goede voornemens voor 2019?
“Ja, een hele duidelijke! Aan het einde van dit voorjaar wil ik thuis de tuin klaar hebben. Ik heb zo’n beetje alles zelf gedaan. Deels omdat ik het een leuk traject vond en deels omdat het veel kosten bespaard. Na ruim 2,5 jaar is de lol er wel vanaf en moet ik eerlijk zeggen dat ik niet kan wachten totdat het laatste onderdeel op de planning (het nieuwe terras) af is.”

En wat ga je in het nieuwe jaar doen voor Physical Therapy Abroad?
“Voor PTA ben ik vooral achter de schermen bezig. Het eerste jaar zijn we vliegend uit de startblokken gegaan en de basis staat nu behoorlijk stevig. Dit 2e jaar is het de bedoeling om te gaan uitbreiden. Plannen als het opzetten van een webinar is een hele concrete invulling daarvan.”

Er wordt hard gewerkt aan een webinar…

Mirthe:

Heb je goede voornemens voor 2019?
Ja, mijn goede voornemen voor dit jaar is om vaker nee te zeggen tegen chocola, haha. Het gaat de laatste jaren aardig goed om een gezonde levensstijl aan te houden. Helaas blijft chocola een valkuil, ik kan zo een hele reep achter elkaar opeten. Daarom haal ik het liever niet in huis.

Het is alleen zo bizar hoe vaak je chocola bij allerlei gelegenheden krijgt aangeboden en dan blijft het toch elke keer moeilijk om af te slaan…”

En wat ga je in het nieuwe jaar doen voor Physical Therapy Abroad?
“Naast alle dagelijkse werkzaamheden staat dit jaar voor mij in het teken van netwerken met Hogescholen. We willen meer samenwerkingen aangaan, naamsbekendheid creëren en laten zien hoe wij kwaliteit leveren in onze bemiddeling.

Er zijn een aantal Hogescholen die behoorlijk strenge eisen hebben aan het doen van stages of een minor in het buitenland. Wij willen bewijzen dat wij niet alleen aan die strenge eisen voldoen, maar ook nog eens een missie hebben die bijdraagt aan de verbetering van de lokale fysiotherapie toegankelijkheid.

En wat is er nou leuker om als student mee te mogen helpen op een project waarbij dit het geval is?”

En hoe zit het met jou?

Heb jij ook goede voornemens? Heb je er géén, of vind je het maar onzin? Lees dan eens onze blog van vorig jaar. Gegarandeerd dat je er na het lezen anders over denkt!

Wij hebben in ieder geval zin om het jaar te beginnen en hopen jou het komend jaar te helpen bij één van jouw goede voornemens…

De beste wensen namens ons. V.l.n.r. Dagmar, Erik, Mirthe & Thom (ontbrekend: Michiel).

— Team Physical Therapy Abroad

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we elke week weer veel enthousiaste aanvragen en aanmeldingen mogen ontvangen.
Helaas gaan wij (voorlopig) stoppen met onze werkzaamheden.

Net als veel andere organisaties hebben wij ook last gehad van de impact van corona. Eerst stopten al onze werkzaamheden, daarna konden we slechts mondjesmaat fysiotherapeuten naar het buitenland helpen. We hadden zo al snel te maken met een wachtlijst. Vanwege allerlei leuke redenen heeft het team van PTA op dit moment gewoonweg geen tijd meer om nieuwe deelnemers op weg te helpen. In 2023 en 2024 stoppen wij daarom met onze werkzaamheden. Huidige deelnemers worden uiteraard nog wel geholpen. Vanaf 2025 maken wij opnieuw de balans op. Wie weet komen we gewoon weer terug. En zo niet, dan bedanken wij jou voor jouw steun, interesse en deelname de afgelopen jaren.

Maar niet getreurd! Jouw avontuur gaat natuurlijk gewoon door. Alleen niet bij ons.
We geven je graag nog een aantal tips:

1: Zoek een vrijwilligerswerk/stage organisatie die bij je past
2. Vragen kan altijd -> zoek zelf een fysiotherapie plek in het buitenland
3: Bepaal vooraf wat jij wil leren van jouw stage of vrijwilligerswerk - zo is jouw tijd daar nog waardevoller
4: Waarom wil je naar het buitenland? Neem vooraf de tijd om hier goed bij stil te staan.
5: Klaar voor vertrek? Sta open voor andere culturen en denkwijzen en probeer deze niet te veranderen
6: Heb geen torenhoge verwachtingen - geniet van wat er op je af komt
7: Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

~ HEEL VEEL PLEZIER! CHAO! ~

Team Physical Therapy Abroad