Ga naar de inhoud

9 redenen waarom jij als fysiotherapeut in het buitenland aan de slag wil

  • 5 min read

Mocht je twijfelen of het doen van vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland iets voor jou is, lees dan vooral even verder. We geven je namelijk 9 redenen waarom het sowieso een goed idee is als fysiotherapeut (in opleiding) jouw grenzen eens te verleggen.

1. Je draagt persoonlijk bij aan een betere wereld

De belangrijkste reden is natuurlijk dat jij zelf op locatie aan de slag gaat om de bevolking te helpen.

Groepstherapie in afrika

Men heeft niet altijd geld om fysiotherapie te betalen, er zijn niet voldoende therapeuten aanwezig of ze wonen simpelweg te verafgelegen van medische hulp.

Jouw bijdrage aan deze mensen is mogelijk op diverse manieren. Bijvoorbeeld direct door jouw behandelingen of indirect door je kennis & kunde te delen met andere professionals. Het maakt niet uit of je student, net afgestudeerd of ervaren therapeut bent, op elke manier kun je wat betekenen.

2. Je hebt geen last van ellenlange administratie

Veel fysiotherapeuten zien op tegen de administratie. Het SMART en SOEP bijwerken van patiëntendossiers, verwijzingen ontcijferen van specialisten én alsmaar moeten uitleggen van de constant veranderde regels van zorgverzekeraars.

Ohja! Hebben we al verteld dat er geen behandelindex is in Azië?
De termen basis- en aanvullende verzekeringen in Afrika niet bestaan?
Een patiëntendossier in het buitenland alléén noodzakelijke informatie bevat?

We kunnen voor de liefhebber ook een aparte lijst maken met vijftig redenen waarom de administratie in het buitenland prima te doen is 😉

3. Je leert het land écht ontdekken

Op de actieve vulkaan in Costa Rica

Tijdens het werken in het buitenland leer je de lokale bevolking persoonlijk kennen. Je collega’s, je gastgezin en je nieuwe vrienden vertellen erg graag over hun land en cultuur.

Zo krijg jij de beste tips om het land te ontdekken op een manier die je als normale toerist nooit zal ervaren.

Ga er in de weekenden op uit, of wat dacht je ervan om nadien een aantal weken rond te trekken?

Onze garantie: je komt op de minder toeristische plekken en ziet wat het land buiten de tips van de Lonely Planet te bieden heeft.

4. Je wordt de oefenkoning(in)

Fysiotherapie doen in het buitenland is een unieke en onvergetelijke ervaring. Je wordt in het diepe gegooid in een onbekende omgeving met een andere cultuur, taal en gebruiken.

Er zijn meestal maar weinig middelen op de projecten. Je kan mensen dus niet op een fitness-apparaat zetten, maar zal vooral zelf moeten bedenken hoe je ze aan het werk zet. Zo wordt je improvisatietalent en creativiteit volop aangesproken om met de beperkte middelen die er zijn, de mensen toch te laten oefenen.

Lees ook maar eens het verhaal van Roxanne over de Therapy Trek in Nepal.

5. Je verbreedt je vakkennis als fysiotherapeut

Er zijn kritische geluiden van mensen die zeggen dat je in het buitenland niets kan leren. Wij dagen hen graag uit om zelf eens naar een project te gaan!

Er zijn in het buitenland pathologieën die in Nederland (bijna) niet voorkomen. Ook zie je bewegingsbeperkingen die je bij ons niet (snel) tegenkomt. Hoe goed kan jij klinisch redeneren? Je observatie, screening en onderzoek zullen des te belangrijker zijn om tot een fysiotherapeutische diagnose en geschikt behandelplan te komen.

6. Je verbetert al je competenties

Groepstherapie Nepal

Zoals gezegd verbreedt je je inhoudelijke vakkennis. Er zijn echter veel meer competenties die je zal ontwikkelen en verbeteren in het buitenland. Denk bijvoorbeeld eens aan de zelfstandigheid van werken.

Je leert je als fysiotherapeut te redden in een andere cultuur, in een land waar je de taal niet (vloeiend) spreekt. Een investering voor de rest van je carrière en jouw CV.

7. Je ontwikkelt je op persoonlijk vlak

Naast alle professionele groei, zal je je zeker ook als persoon ontwikkelen. Je bent volledig weg uit je vertrouwde omgeving en je dagelijkse school- of werkritme. Je hebt niemand anders op terug te vallen dan jezelf en de mensen die je pas net hebt leren kennen. Wat denk je dat dit met je doet?

Je leert jezelf op een heel andere manier kennen en ontwikkelt vaardigheden die je normaal binnen je comfortzone nooit zou doen!

8. Je krijgt internationale contacten

Natuurlijk doe je tijdens je project internationale contacten op. Er zijn collega’s, andere vrijwilligers, je gastgezin en iedereen die je tegenkomt tijdens je reis. Soms ontstaan er daardoor zelfs (levenslange) vriendschappen.

Door onze tijd in het buitenland komen we nu nog steeds op de meest bijzondere plekken ter wereld, puur door onze connecties. Physical Therapy Abroad zou niet eens bestaan zonder ons internationale netwerk van fysiotherapeuten!

9. Je wordt een talenkenner

Afscheid vrijwilliger

Je leert communiceren in een taal die je thuis niet dagelijks spreekt. Niet alleen je Engels wordt gegarandeerd verbeterd in het buitenland, ook de internationale vakterminologie en de voertaal van het land én van jouw project leer je kennen.

Wie weet heb jij wel zo’n talenknobbel dat jij aan het eind van jouw reis vloeiend Spaans, Nepalees of Swahili spreekt?

Pura Vida, Hakuna Matata, Namaste!

Wij weten het in ieder geval zeker. Fysiotherapie doen in het buitenland heeft alleen maar voordelen voor jou. Ben jij er na het lezen van deze lijst ook van overtuigd? Neem dan contact met ons op of plan direct een intakegesprek!

— Team Physical Therapy Abroad

LEES DIT: BELANGRIJKE MEDEDELING

Wij zijn erg dankbaar dat we elke week weer veel enthousiaste aanvragen en aanmeldingen mogen ontvangen.
Helaas gaan wij (voorlopig) stoppen met onze werkzaamheden.

Net als veel andere organisaties hebben wij ook last gehad van de impact van corona. Eerst stopten al onze werkzaamheden, daarna konden we slechts mondjesmaat fysiotherapeuten naar het buitenland helpen. We hadden zo al snel te maken met een wachtlijst. Vanwege allerlei leuke redenen heeft het team van PTA op dit moment gewoonweg geen tijd meer om nieuwe deelnemers op weg te helpen. In 2023 en 2024 stoppen wij daarom met onze werkzaamheden. Huidige deelnemers worden uiteraard nog wel geholpen. Vanaf 2025 maken wij opnieuw de balans op. Wie weet komen we gewoon weer terug. En zo niet, dan bedanken wij jou voor jouw steun, interesse en deelname de afgelopen jaren.

Maar niet getreurd! Jouw avontuur gaat natuurlijk gewoon door. Alleen niet bij ons.
We geven je graag nog een aantal tips:

1: Zoek een vrijwilligerswerk/stage organisatie die bij je past
2. Vragen kan altijd -> zoek zelf een fysiotherapie plek in het buitenland
3: Bepaal vooraf wat jij wil leren van jouw stage of vrijwilligerswerk - zo is jouw tijd daar nog waardevoller
4: Waarom wil je naar het buitenland? Neem vooraf de tijd om hier goed bij stil te staan.
5: Klaar voor vertrek? Sta open voor andere culturen en denkwijzen en probeer deze niet te veranderen
6: Heb geen torenhoge verwachtingen - geniet van wat er op je af komt
7: Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

~ HEEL VEEL PLEZIER! CHAO! ~

Team Physical Therapy Abroad