9 redenen waarom jij als fysiotherapeut in het buitenland aan de slag wil

Mocht je twijfelen of het doen van vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland iets voor jou is, lees dan vooral even door. We geven je namelijk 9 redenen waarom het sowieso een goed idee is als fysiotherapeut (in opleiding) jouw grenzen eens te verleggen.

1. Je draagt persoonlijk bij aan een betere wereld

Groepstherapie in afrika

De belangrijkste reden is natuurlijk dat jij zelf op locatie aan de slag gaat om de bevolking te helpen. Men heeft geen geld om fysiotherapie te betalen, er zijn niet voldoende therapeuten aanwezig of ze wonen simpelweg te verafgelegen van medische hulp.

Jouw bijdrage aan deze mensen kan op verschillende manieren. Direct door jouw behandelingen en indirect door je kennis & kunde te delen met andere professionals. Het maakt niet uit of je student, net afgestudeerd of ervaren therapeut bent, op elke manier kun je wat betekenen.

2. Je hebt geen last van ellenlange administratie

Veel fysiotherapeuten zien op tegen de administratie. Het SMART en SOEP bijwerken van patiëntendossiers, verwijzingen ontcijferen van specialisten én alsmaar moeten uitleggen van de constant veranderde regels van zorgverzekeraars . Ohja! Vergeten we bijna dat er met de nieuwe wetgeving ook nog strengere controle is op de privacy en het einde van de PREM nog niet in zicht is.

Nu komt het… Hebben we al verteld dat er geen eigen risico is in Azië? De termen basis en aanvullende verzekeringen in Afrika niet bestaan? Een patiëntendossier in het buitenland alléén noodzakelijke informatie bevat?

We kunnen voor de liefhebber ook een aparte lijst maken met vijftig redenen waarom de administratie in het buitenland prima te doen is 😉

3. Je leert het land écht ontdekken

Op de actieve vulkaan in Costa Rica

Tijdens je werk in het buitenland leer je de lokale bevolking persoonlijk kennen. Zij vertellen erg graag over hun land en cultuur. Zo krijg jij de beste tips om het land te ontdekken op een manier die je als normale toerist nooit zal ervaren.

Ga er in de weekenden op uit, of wat dacht je ervan om nadien een aantal weken rond te trekken! Onze garantie; je komt op de minder toeristische plekken en ziet wat het land buiten de tips van de Lonely Planet te bieden heeft.

4. Je wordt de oefenkoning(in)

Fysiotherapie doen in het buitenland is een enorm unieke en onvergetelijke ervaring. Je wordt in het diepe gegooid in een onbekende omgeving met een andere cultuur, taal en gebruiken.

Er zijn vaak maar weinig middelen op de projecten. Je kan mensen dus niet op een fitness-apparaat zetten, maar zal zelf moeten bedenken hoe je ze aan het werk zet. Zo wordt je improvisatietalent en creativiteit volop aangesproken om met de beperkte middelen die er zijn, de mensen toch te laten oefenen.

5. Je verbreedt je vakkennis als fysiotherapeut

Er zijn kritische geluiden van mensen die zeggen dat je in het buitenland niets kan leren. Wij dagen hen graag uit om zelf eens naar een project te gaan. Er zijn in het buitenland pathologieën die in Nederland (bijna) niet voorkomen. Ook zie je bewegingsbeperkingen die je bij ons niet (snel) tegenkomt. Hoe goed kan jij klinisch redeneren? Je observatie, screening en onderzoek zullen des te belangrijker zijn om tot een fysiotherapeutische diagnose en geschikt behandelplan te komen.

6. Je verbetert je competenties

Groepstherapie Nepal

Zoals gezegd verbreed je je inhoudelijke vakkennis. Er zijn echter veel meer competenties die je zal ontwikkelen en verbeteren in het buitenland. Denk bijvoorbeeld eens aan zelfstandigheid van werken.

Je leert je als fysiotherapeut te redden in een andere cultuur, in een land waar je de taal niet (vloeiend) spreekt. Een investering voor de rest van je carrière en in jouw CV.

7. Je ontwikkelt je op persoonlijk vlak

Naast alle professionele groei, zal je je zeker ook als persoon ontwikkelen. Je bent volledig uit je vertrouwde omgeving weg en hebt niemand anders op terug te vallen dan jezelf en mensen die je pas net hebt leren kennen. Gegarandeerd dat je

8. Je krijgt internationale contacten

Natuurlijk doe je tijdens je project internationale contacten op. Er zijn collega’s, andere vrijwilligers, je gastgezin en iedereen die je tegenkomt tijdens je reis. Soms ontstaan er daardoor zelfs (levenslange) vriendschappen. Door onze tijd in het buitenland komen we nu nog steeds op de meest bijzondere plekken ter wereld, puur door onze connecties.

Physical Therapy Abroad zou niet eens bestaan zonder ons eigen internationale netwerk van fysiotherapeuten!

9. Je wordt een talenkenner

Afscheid vrijwilliger

Je leert communiceren in een taal die je thuis niet dagelijks spreekt. Niet alleen je Engels wordt gegarandeerd verbeterd in het buitenland, ook de internationale vakterminologie en de voertaal van het land van jouw project leer je kennen.

Wie weet heb jij wel zo’n talenknobbel dat jij aan het eind van jouw reis vloeiend Spaans, Nepalees of Swahili spreekt?

Pura Vida, Hakuna Matata, Namaste!

 

Wij weten het in ieder geval zeker. Fysiotherapie doen in het buitenland heeft alleen maar voordelen voor jou. Ben jij er na het lezen van deze lijst ook van overtuigd? Neem dan contact met ons op of plan direct een intakegesprek.

— Team Physical Therapy Abroad

Dit bericht is geplaatst in Blog . Bookmark de link .
Kom in actie!
Maandelijkse nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Gratis informatiebijeenkomst
Plan een intakegesprek